Cifra zilei

Cât este TVA în 2026?

Cât e TVA în 2026 în România: cota standard de 21% și cota redusă de 11%, pentru alimente, medicamente, apă, cărți. Ce alimente nu intră la cota redusă.

Pe scurt, despre TVA în 2026: Cota standard e 21%. Cota redusă e 11% și se aplică, printre altele, la alimente, medicamente, apă și canalizare, cărți și ziare.

Cât este TVA în 2026?: 21%
Codul fiscal, art. 291.

Ce este TVA

TVA e taxa pe valoarea adăugată. E inclusă în prețul aproape a tot ce cumperi. O plătești tu, cumpărătorul, iar magazinul o strânge și o dă statului.

Cotele de TVA în 2026

  • 21%, cota standard: haine, electronice, combustibil, servicii și tot ce nu are o cotă mai mică.
  • 11%, cota redusă: alimente, medicamente, apă și canalizare, manuale, cărți, ziare și reviste, intrarea la muzee și castele, lemne de foc.

Ce alimente nu au TVA de 11%

La cota de 21% rămân:

  • băuturile alcoolice;
  • răcoritoarele, adică sucurile acidulate și apele cu arome;
  • alimentele cu zahăr adăugat, cu cel puțin 10 grame de zahăr la 100 de grame, cu excepția laptelui praf pentru bebeluși;
  • suplimentele alimentare.

Exemplu de calcul

Un produs care costă 100 de lei fără TVA ajunge la raft la 121 de lei. O pâine de 10 lei fără TVA ajunge la 11,10 lei.

Ce scrie în lege

„Cota standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotei reduse, iar nivelul acesteia este 21%.”

Codul fiscal, art. 291 alin. (1)

„Cota redusă de 11% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri: a) livrarea de medicamente de uz uman; b) livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv băuturi, destinate consumului uman și animal […]”

Codul fiscal, art. 291 alin. (2)

Text din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015), forma consolidată din 25 octombrie 2026, verificat pe 25 octombrie 2026. Textul oficial pe legislatie.just.ro.

Întrebări apropiate

Cifre pe același subiect

Aceasta este o explicație pe înțeles a legii, nu consultanță juridică. Pentru situația ta exactă, citește articolul întreg din textul oficial.