Cifra zilei

Cât impozit plătesc când îmi vând casa sau apartamentul?

Impozit vânzare casă sau apartament: 3% dacă ai deținut-o cel mult 3 ani, 1% dacă mai mult. Pe ce sumă se calculează și când nu se plătește.

Pe scurt, despre impozit vânzare casă: 1% din preț dacă ai avut locuința mai mult de 3 ani și 3% dacă ai avut-o cel mult 3 ani. Impozitul îl încasează notarul, înainte să semnezi contractul.

Cât impozit plătesc când îmi vând casa sau apartamentul?: 1% sau 3%
Codul fiscal, art. 111.

Cât e impozitul la vânzarea casei

  • 3%, dacă ai deținut casa, apartamentul sau terenul cel mult 3 ani;
  • 1%, dacă l-ai deținut mai mult de 3 ani.

Regula e aceeași pentru case, apartamente și terenuri, cu sau fără construcții.

Impozit vânzare casă: exemplu

Vinzi un apartament cu 300.000 de lei. Dacă îl ai de 5 ani, impozitul e 1%, adică 3.000 de lei. Dacă îl ai de 2 ani, e 3%, adică 9.000 de lei.

Pe ce sumă se calculează

Pe prețul scris în contract. Dar notarii au o grilă cu valorile minime de pe piață pentru fiecare zonă. Dacă prețul din contract e mai mic decât valoarea din grilă, impozitul se calculează la valoarea din grilă.

Cine îl plătește și când

Îl datorează cel care vinde. Notarul calculează și încasează impozitul înainte să autentifice contractul, apoi îl trimite la stat.

Când nu se plătește acest impozit

  • la donația între rude până la gradul al treilea, de exemplu de la părinți la copii, și între soți;
  • la retrocedarea unei proprietăți pe legile speciale;
  • la darea în plată a casei către bancă, o singură dată.

Moștenirea are reguli separate, în același articol.

Ce scrie în lege

„La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacției prin aplicarea următoarelor cote: a) 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la 3 ani inclusiv; b) 1% pentru imobilele descrise la lit. a), deținute o perioadă mai mare de 3 ani.”

Codul fiscal, art. 111 alin. (1)

Text din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015), forma consolidată din 25 octombrie 2026, verificat pe 25 octombrie 2026. Textul oficial pe legislatie.just.ro.

Întrebări apropiate

Cifre pe același subiect

Aceasta este o explicație pe înțeles a legii, nu consultanță juridică. Pentru situația ta exactă, citește articolul întreg din textul oficial.