Cifra zilei

Cât este impozitul pe dividende în 2026?

Impozit pe dividende în 2026 pentru persoanele fizice: 16% din dividendele distribuite de la 1 ianuarie 2026. Cine îl reține și când se datorează CASS.

Pe scurt, despre impozit pe dividende: 16% pentru dividendele distribuite începând cu 1 ianuarie 2026. Impozitul îl oprește firma care plătește dividendele, iar tu primești restul.

Cât este impozitul pe dividende în 2026?: 16%
Codul fiscal, art. 97.

Ce sunt dividendele

Dividendele sunt partea din profitul unei firme pe care o primesc proprietarii ei: asociații unui SRL sau acționarii unei companii.

Cât e impozitul pe dividende

16% din suma dividendelor. Cota se aplică dividendelor distribuite de la 1 ianuarie 2026. Pentru cele distribuite mai devreme rămâne cota de atunci.

Impozitul e final: odată reținut, nu mai plătești alt impozit pe acei bani.

Impozit pe dividende: exemplu

Firma îți distribuie 10.000 de lei dividende. Oprește 16%, adică 1.600 de lei, și îi trimite la stat. Tu primești 8.400 de lei.

Cine plătește și ce mai trebuie știut

Firma calculează impozitul, îl reține când plătește dividendele și îl virează până pe 25 a lunii următoare. Dacă dividendele sunt aprobate, dar nu sunt plătite până la sfârșitul anului, impozitul se plătește oricum, până pe 25 ianuarie.

Separat de impozit, dividendele intră la socoteala pentru CASS. Dacă veniturile din chirii, dividende, dobânzi și altele de acest fel ajung la cel puțin 6 salarii minime într-un an, datorezi și CASS.

Ce scrie în lege

„Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv, se impozitează cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final.”

Codul fiscal, art. 97 alin. (7)

Text din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015), forma consolidată din 25 octombrie 2026, verificat pe 25 octombrie 2026. Textul oficial pe legislatie.just.ro.

Întrebări apropiate

Cifre pe același subiect

Aceasta este o explicație pe înțeles a legii, nu consultanță juridică. Pentru situația ta exactă, citește articolul întreg din textul oficial.